In contact met je hele zelf

Tijd voor jezelf. Je mag de buitenwereld even laten voor wat die is. Er wacht een binnenwereld op je. De aandacht die je schenkt aan alles en iedereen om je heen gaat nu naar jezelf. Als je gedachten naar buiten vliegen, laat je ze gewoon gaan. Blijf bij jezelf. Voel dat je er bent.

Misschien voelt het onwennig. Je leven speelt zich af in de buitenwereld. Je houdt je vooral met anderen bezig. Je gezin, familie en werk nemen de meeste tijd in beslag. Je voedt jezelf met wat er van buiten komt. Je hoofd reageert hierop met gedachten, (zelf)oordelen en verwachtingen. Heel af en toe, ergens binnen in jou, voel je een behoefte om je ervoor af te sluiten. Even niets moeten. Even je hoofd leeg. Even tijd voor jezelf. Even maar.

Wellicht voel je die behoefte de laatste tijd toenemen. Misschien geeft je lichaam al een poosje signalen af, zit je tegen het randje van een burn-out aan of ben je het verlies van een dierbare aan het verwerken. Het lijkt wel alsof je niet meer op de oude voet verder kunt. Alsof iets aan het veranderen is waar je zelf geen grip meer op hebt.

Iets in jou vraagt om aandacht. Jezelf. Je hele zelf. Meer dan de jij die de hele dag in het hoofd zit met gedachten, (zelf)oordelen en verwachtingen. Meer dan de jij die zich heeft vereenzelvigd met de rollen die je vervult in het leven als ouder, familielid en werknemer. Dit is de uiterlijke jij die denkt en doet in de buitenwereld. Het andere deel van jezelf is de jij in de binnenwereld. De innerlijke jij is bewust aanwezig en voelt. Deze jij voedt zich met licht en liefde voor jezelf en alles en iedereen om je heen.

Het kan gebeuren dat er iets of iemand op je pad komt, waardoor je stap voor stap naar binnen keert en in contact komt met je hele zelf. Soms kan dit iets zijn wat je als vervelend, pijnlijk of verdrietig ervaart. Ik leerde mijn binnenwereld kennen, toen ik zo ziek werd dat ik geen andere kant meer op kon. Mijn lichaam had al een hele tijd signalen afgegeven. En ik luisterde niet. Totdat mijn lichaam ermee ophield en ik alleen nog maar tijd voor mezelf had. Lange tijd bleef ik mijn hoop vestigen op artsen die mij toch moesten kunnen genezen. Dat deden ze niet. Ze konden het niet. Dankzij een collega kwam uiteindelijk een energetisch genezer op mijn pad. Zijn behandelingen brachten me niet alleen dichter bij mijn herstel, maar tegelijkertijd ook bij mijzelf. Voorzichtig zette ik mijn eerste stapjes in de binnenwereld. En sindsdien ontdek ik telkens weer een nieuw stukje van mijn hele zelf. Een prachtige reis waarbij je onderweg bent zonder ergens te hoeven aankomen.

Misschien vraag je je nu af hoe je dat dan doet: in contact komen met je hele zelf. Die vraag komt van de jij die denkt en doet. Die probeert te begrijpen wat hier staat en wil ergens naartoe werken. En dat mag. Wat gebeurt er bij je, als je dit leest als de jij die is en voelt? Als het je helpt, sluit je je ogen. Je keert naar binnen en observeert wat er is. Gedachten, emoties, gevoelens. Geef ze maar de ruimte. Ervaar je heel even stilte, wees je er dan van bewust dat je op dat moment in contact staat met jezelf. Stap voor stap loop je je hele zelf tegemoet. Je verkent je binnenwereld. En na verloop van tijd zie je dat wat je daar aandacht geeft, vormt begint te krijgen in de buitenwereld. Je ervaart jezelf en alles en iedereen om je heen op een andere manier. Je voelt je meer gedragen in het leven. Je gaat je bezighouden met dingen die je vanuit je hele zelf krijgt ingegeven.

Misschien staat dit allemaal nog te ver van je af of vind je het nog veel te spannend om de sprong in het diepe te wagen. Misschien heb je nu vooral behoefte aan meer tijd en aandacht voor jezelf. Weet je niet zo goed hoe? Ik ben er om je hierbij te helpen.