Op je werk aanwezig zijn als mens

Met het geven van Reiki-behandelingen word je je bewust van energie. Je voelt en beleeft alles intensiever. Je eigen energie verandert, en daarmee ook de manier waarop je leeft en dingen doet. Ook op het werk. Veel sterker dan voorheen voel ik een behoefte om vanuit mijn talent te werken en zo de mensen te dienen die we klanten noemen.

Onlangs deed ik op het werk mee aan een workshop over klantbewustzijn. De strekking van het verhaal was dat dienstverlening aan klanten verbetert als er in organisaties ruimte komt om echt naar hen te luisteren, zonder oordeel, om hen te benaderen als mens en om met hart en ziel voor hen te werken. Eén van de filmpjes tijdens de workshop ging over een schoenenwinkel in België waar mensen op die manier werken. Wat is het geheim? Zij mogen op hun werk aanwezig zijn als mens, met al hun eigenschappen, passies en talenten.

Op je werk aanwezig zijn als de mens die je bent, niet alleen als de medewerker die je volgens je functie hoort te zijn en die doet wat er van hem wordt verwacht. Wow! Onmiddellijk stroomde de energie van inspiratie door me heen. Ja, precies! Stel je voor… Dat je er op het werk mag zijn als degene die je bent. Dat je met jouw eigenschappen, passies en talenten een dienst verleent aan de klant die jou om hulp vraagt, op een manier die jou verbindt met de ander. Dat je als callcentermedewerker bijvoorbeeld gewoon de tijd mag nemen om echt te luisteren naar de ander en dat je met hem mag meeleven, hoe ingewikkeld, onrechtvaardig of onmenselijk de regels ook lijken. Van mens tot mens.

Aan het eind van de workshop kregen we een opdracht om terug te blikken vanuit de toekomst. Het is eind 2019. Wat is er in het afgelopen jaar allemaal veranderd en wat merken klanten daarvan? Uit de groep kwamen de meest geweldige ideeën. Heel even voelde ik de energie van inspiratie bij meer mensen aanwezig. Tegelijkertijd hing er ook een andere stemming in de lucht. De energie van onmacht. ‘Dit klinkt allemaal wel mooi, maar het verandert toch nooit in deze organisatie.’ En ik kan me die stemming wel voorstellen. Het lijkt iets wat heel ver van je af staat en waar andere mensen, degenen met macht, over gaan.

Een inspirerende uitspraak van Mahatma Gandhi komt in me op: ‘Be the change that you wish to see in the world.’ Wees de verandering die je wenst te zien in de wereld. Je mag op je werk de mens zijn die je bent, met al je eigenschappen, passies en talenten. Daar ga je zelf over. Kijk maar wat er gebeurt als je op die manier aanwezig bent op je werk. Ervaar de energie die dan vrijkomt. Misschien merk je wel dat je je ineens een stuk minder druk maakt over van alles en nog wat. Of je aandacht gaat minder vaak naar negatieve dingen, en meer naar positieve.

Als ik op het werk bezig ben met een tekst voor de website, probeer ik me in te leven in de mensen die deze tekst nodig hebben om te weten hoe iets zit of wat ze moeten doen. Ze hebben te maken met regels en wetten, die zwaar op hen kunnen drukken. En dan voel ik die sterke behoefte. Mijn talent staat al enthousiast te trappelen. Yes! Ik mag het zware in de tekst verlichten en mensen aanspreken als mens. De ene werkdag lukt het beter dan de andere om op die manier als mens aanwezig te zijn. Ook ik ervaar wel eens de energie van onmacht. En toch… voel ik iets van de verandering die ik wens te zien in de wereld.

Om opnieuw terug te blikken vanuit de toekomst. Het is eind 2019. We hebben het niet meer over klanten. We ervaren ze nu als medemensen aan wie we dienstbaar zijn. Net als wij mogen zij ook aanwezig zijn als mens. We volgen gezamenlijk workshops op een jaarlijkse ontmoetingsdag om van elkaar te leren. En op die dag luisteren we naar elkaar. Zonder oordeel. Van mens tot mens.