Standing Rock: voel je verbonden met de aarde

Al vanaf het moment dat Bart en ik op zoek gingen naar een huis in Rolde, wisten we: “Hier horen we te zijn. Dit is ons thuis.” Na enige tijd kwam het juiste huis op ons pad, vlakbij De Ziel. We waren thuisgekomen.

Het is een gevoel, een sterk gevoel van verbondenheid met het dorp, de natuur, de grond, de energie. En die levensenergie voel ik heel duidelijk bij de hunebedden, het Boerbos, Kampsheide en het Balloërveld. Het is een inspirerende, positieve, verwelkomende energie die uitstraalt op haar omgeving en de mensen die er wonen of langskomen. Regelmatig maak ik op die plekken bewust contact met de grond. Heel even voel ik mij dan één met alles wat er is.

Wat als iemand dit gebied pijn zou willen doen? Bijvoorbeeld door een gasleiding aan te leggen dwars door Kampsheide. Ik denk aan de leden van de Standing Rock Sioux-stam in North-Dokata (VS) die verdreven zijn uit hun thuisgebied voor de aanleg van een oliepijpleiding. De ‘zwarte slang’, zoals ze die noemen.

Met steun van mensen uit de hele wereld probeerden zij de grond en het water te beschermen. Over hun onuitputtelijke toewijding is een inspirerende documentaire gemaakt: ‘AWAKE, A dream from Standing Rock’. Het verhaal raakt me diep. Alles wat zij ter plekke hebben gedaan, kreeg als vanzelf vorm door hun bewuste verbinding met de aarde. Ze hebben ceremonies gehouden en met elkaar gebeden. En hoeveel traangas, rubberen kogels en waterkanonnen ze ook kregen te verduren, de mensen van Standing Rock bleven vreedzaam. Uit liefde voor Moeder Aarde.

“Wij behoren het land, het water, de lucht, de hele schepping toe. Niet andersom. We zijn te gast op Moeder Aarde.” Door zich te verbinden met de aarde, kunnen deze mensen hun verdriet, ook over wat er in de geschiedenis is gebeurd, loslaten en zichzelf en het land helen. Wie die verbinding niet voelt, heeft er geen enkele moeite mee om de aarde pijn te doen.

Vooralsnog wil gelukkig niemand ons thuisgebied pijn doen. Geen zwarte slang te bekennen. De volgende keer bij de hunebedden verbind ik mij weer bewust met de aarde. En laat in die verbinding ook wat van de inspirerende, positieve, verwelkomende energie van hier naar al die dappere mensen van Standing Rock gaan.