‘Wat is dat, spiritueel?’

Ons 9-jarig nichtje kwam laatst een weekendje bij ons logeren. Direct bij aankomst vroeg ze wat we allemaal gingen doen. De bioscoop en een pannenkoekenschip ontlokten een luid gejuich. ‘En wat nog meer?’ We opperden om naar een magische plek te gaan: de helende tuinen van het Elohim Centre. Vragend keek ze ons aan. Iets met tuinen.

Het Elohim Centre in Veelerveen begeleidt mensen bij hun herstel, bewustwording en innerlijke groei. De plek ademt iets mysterieus uit. Een onbeschrijflijk krachtige energie is daar aanwezig. Bij het centrum horen tuinen die energetisch diep doorwerken op je lichaam, geest en ziel. Voordat we ons nichtje lieten kennismaken met deze helende tuinen, keken we rond in de edelstenenwinkel. Ze was gefascineerd door zowel de kleuren als de prijzen. Eén edelsteen sprong eruit. ‘Deze wil met jou mee’, zei Bart tegen haar. Ze hield de steen vast, legde haar hand erboven en las de bijbehorende beschrijving. ‘…ondersteunt het spirituele leven…’ Heel even was het stil. ‘Wat is dat, spiritueel?’

Spiritueel. Het woord roept van alles op. Ga maar na. Wat is het eerste wat jou te binnen schiet? Voordat ik mij openstelde, associeerde ik ‘spiritueel’ met vage, zweverige dingen. ‘Er is meer tussen hemel en aarde.’ Jaja, dacht ik toen, ik blijf liever met twee voeten aan de grond. Ik wees het spirituele resoluut af. Totdat mijn lichaam weigerde nog langer dienst te doen en ik na een slepende, frustrerende tocht door het doolhof van de rationele geneeskunde terechtkwam bij een energetisch genezer.

Mijn herstel begon en vanaf dat moment ook mijn bewustwording. En wat bleek? Ik stond juist helemaal niet met mijn voeten aan de grond. Ik zat vooral in mijn hoofd. Over zweverig gesproken. Een nieuwe wereld is sindsdien voor me opengegaan: die tussen hemel en aarde. De wereld van energie. Alles is energie, wij ook. Als je je ervoor openstelt, voel je dat en word je je er bewust van. Je kunt ermee werken. Reiki is één manier waarop dit kan.

‘Spiritueel’ is een woord dat het ongrijpbare in een hokje probeert te stoppen. En dat past niet. Het is op zijn best een verwijzing naar alle benaderingen die je verbinden met je gevoel, die je ondersteunen bij je bewustwording en die de brug vormen naar de wereld van energie. Probeer dat allemaal maar eens in één woord te vatten.

Nadat ons nichtje de vraag stelde wat spiritueel is, stonden we een moment met de mond vol tanden. De medewerkster van het Elohim Centre schoot ons te hulp. ‘Je hebt vast wel eens gevoeld dat er iets was in een kamer, dat daar bijvoorbeeld net ruzie is geweest. Of met andere mensen. Bij de ene persoon voel je je prettig, en bij de ander niet. Dat heeft allemaal met energie te maken. Alles is energie. En dat kun je voelen. Dan word je je daar bewust van.’ Ons nichtje knikte.

In één van de helende tuinen werd ons ingegeven dat ze een wens mocht doen. Met die wens en op gevoel liep ze de tuin in. Ik liep achter haar. Op een gegeven moment draaide ze zich om. Met een brede glimlach en twinkelende ogen zei ze: ‘Weet je wat ik voel? Ik voel vrijheid!’ En ik voelde: dit was waarvoor we hier vandaag waren gekomen. Dat gevoel, die energie had ze op dat moment nodig. En wie weet wat voor moois dat op haar pad brengt.