Je hoeft er niets voor te doen

Na een behandeling merkte iemand op: ‘Wat een fijne warme handen! Moet je daar ook iets voor doen?’ Ik antwoordde dat ik daar niets voor hoef te doen.

We zijn zo gewend om overal iets voor te moeten doen. Je spant je in om iets te bereiken. Je presteert om vooruit te komen. Dat hebben we als kind vaak al geleerd. En later op het werk weet je niet anders meer. Al je aandacht en gedachten gaan naar wat je moet doen en wat je allemaal nog moet doen. Je kunt jezelf hierin verliezen.

Yoga en meditatie halen je uit je hoofd en plaatsen je weer in je lichaam. De doe-knop gaat even uit. Toen ik met yoga en meditatie begon, ontdekte ik hoe het is om er gewoon te mogen zijn. Achter de inspanning van het doen schuilt de ontspanning van het zijn. En in dat zijn ontstaat ruimte om te voelen wat er is in het nu. Heel veel is er al, zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

Reiki is ook overal, in ons en om ons heen. Het is er gewoon. Door in stilte aanwezig te zijn voel je de levensenergie. Je wordt je ervan bewust. Hier hoef je niets voor te doen. Het heeft alles te maken met in het moment aanwezig zijn, bewust zijn.

Voorafgaand aan een behandeling brengt meditatie mij in een toestand van zijn. Ik voel de energie en verbind mijn aandacht er volledig mee. Op dat moment word ik een kanaal dat Reiki mag ontvangen en waar het doorheen stroomt. De warme handen komen dan vanzelf.

Ik hoef er niets voor te doen om Reiki door te geven. Net zomin als jij er iets voor hoeft te doen om de energie te ontvangen. Het is een geschenk van het universum aan ons. Een geschenk dat we met elkaar kunnen delen.